Kert - Kerti tó Webáruház

Tel.: 06-36-426-093
Mobil: +36-30-949-5469
Email:
18 éve Önökért
Kategóriák

Kosár tartalma

Kerti tó építés sajátkezűleg - tóépítés házilag

Kezdő oldal

kijelöléskiásásfóliázásfeltöltéskész tó

Fóliás tó építése | Kész tómederből épülő tó | Fürdőtó
 • A tavak helyének megválasztása: a tó telepítése akkor a legmegfelelőbb, ha a tavat a kert olyan részébe telepítjük ahol nincs a közvetlen közelében / mellette lombhullató fa, de azért félig árnyékolt legyen és naponta lehetőleg, legfeljebb 4-6 órán keresztül kapjon közvetlen napsütést.
 • A tavak méretezése, típusai: a tavak kialakítása alapvetően a rendelkezésre álló területtől és anyagi lehetőségeinktől függ.
  Általános szabálynak tartják, hogy a kerti dísztavaknál a vízfelszínnek legalább a 3,5 - 4 m-t el kell érnie a kedvező (ökológiai egyensúlyt biztosító) vízminőség elérése érdekében.
  Előre el kell dönteni, hogy a tóba kívánnak-e halakat is telepíteni, mert ebben az esetben más szabályok vonatkoznak a tavak méretezésére! Ahhoz, hogy a halak biztonsággal kiteleljenek a tó egy ponton minimum 1 méter mély kell legyen, különben a halakat télire ki kell venni a tóból.
 • Kerti tó építésére vonatkozó jogszabály: 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet
  Építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységek: A bruttó 50,0 m3-nél nem nagyobb térfogatú vagy a 1,5 m-nél nem mélyebb magánhasználatú kerti víz-, fürdőmedence, kerti tó építése (312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. melléklet 18. pont)
 • Amennyiben nem sajátkezűleg szeretné tavát megépíteni, hanem szakemberre bízná: Tel.: 06-30-9350-551
  Tó építőnk

Hogyan tervezze és telepítse kerti tavát az UBBINK PVC,
illetve a FIRESTONE EPDM (GUMI) tófólia felhasználásával

Fóliák
Típusok és Árak
Klikk ide!

Fólia szükséglet kiszámítása:

Szükséges fólia hossza= Tó hosszúsága + 2 x a mélység + 2 x 50 cm ráhagyás + 1 x padka szélessége

Szükséges fólia szélessége= Tó szélessége + 2 x a mélység + 2 x 50 cm ráhagyás + 1 x padka szélessége

Fólia szükséglet kiszámolása
klikk ide!

MILYEN FÓLIÁT VÁLASSZON:

Minél vastagabb fóliát választ, annál biztosabb alapja lesz a tónak. A Fóliát sokféle külső hatás érheti: Vizinövény gyökerének szúrása, takarításkori sérülések, állatok okozta sérülések, stb. Minél vastagabb a fólia, ezeknek annál jobban ellenáll.

PVC vagy Gumi?

A Gumi sokkal rugalmasabb és tartósabb anyag a PVC-nél (Összehasonlító táblázat).
A Firestone cég is ezért vállal rá 21 év anyagszavatossági garanciát.
(A járművek kerekei is tartóssága és ellenállósága miatt készülnek Gumiból)

Nézze meg, milyen egyszerű a tófólia lerakása:


1.) Határozza meg a tó helyét a kertben.

(Például: 3 m x 4 m fólia egy 152 cm széles x 243 cm hosszú x átlagban 61 cm mély tavacska létrehozásához elegendő.)
kerti tó helyének megtervezése
2.) Jelölje meg a talajon a tónak a helyét, ill. formáját egy kerti slag vagy madzag segítségével.
kerti tó helyének kijelölése
3.) Kezdje el kiásni a földet szintről szintre a tó legmélyebb pontjától kiindulva.

Ügyeljen arra, hogy az ültető zóna legalább 30 cm mély legyen mert a sekély víz túlságosan felmelegszik.

A legmélyebb része min. 1 m kell, hogy legyen, ha a halakat télen is a tóban szeretné hagyni.
tómeder kiásása
4.) Távolítson el minden követ, gyökeret, valamint olyan éles tárgyat, ami a fóliát veszélyeztetheti.

Helyezzen el egy réteg homokot és geotextíliát a tófenékre a tófólia védelme érdekében.
geotextília behelyezése a tómederbe
5.) Terítse le a tófóliát a kiásott felületre lehetőleg gyűrődésmentesen.A vízpumpát legjobb, ha a tó közepén helyezzük el, hogy lehetővé tegyük a szökőkút fejnek a tóvíz felszíne feletti megjelenését, és ezáltal elérjük a kívánt vízképet.

A vízpumpa 10 méter vezetékkel kerül értékesítésre. Ha hosszabb vezetékre lenne szüksége, akkor forduljon elektronikai szakemberhez tanácsért és használjon a célnak megfelelő vízhatlan vezetéket.
tófólia behelyezése a tómederbe
6.) Töltse fel a tavat vízzel. Első feltöltés hálózati vízzel ajánlott. (Kútvíz összetételét mindenképpen érdemes megvizsgáltatni.)

Az ültető tasakokat és kosarakat a telepítésnél kialakított ültető zónában is elhelyezheti.

Végül a tavacskába helyezett lebegő mű vagy élő vízililiom teheti teljessé a tótelepítést.

Üzemelje be a vízpumpát és a szűrőt, valamint az algátlanító készüléket.
tavi növények telepítése

Ültető zónák

Általános gyakorlat, hogy a kerti tavaknál különböző mélységű és méretű ültetőzónákat alakítanak ki.
Növények elhelyezése

A tapasztalatok szerint a tó legnagyobb mélységét legalább 80 - 120 cm között célszerű megválasztani. Ez a vízmélység még a leghidegebb télben is megfelelő a halak átteleltetésére. Ez a vízmélység, megfelelő mind az aranyhalak, mind pedig a vizinövények ill. a vízinövenyek karbantarthatósága szempontjaból. Ha a tóban nagytestű koi halak is vannak, akkor legalább 150 - 200 cm-es ill. meg nagyobb vízmélység szükséges.

A tavirózsák és oxigentermelő növények telepítésére 50 - 70 cm vízmélység kialakítása szükséges. Ez az a zóna, ahol a halak szívesen uszkálnak és jól is lathatóak.

A tavaknál szükség van egy 5 - 40 cm vízmélységű "mocsári­sekélyvízi" ültetőzónára is, ahova nagyon sokféle és a vízminőség szempontjából is hasznos növény telepíthető.

A fenti szempontokat a tóépítés során akkor lehet érvényesíteni, ha már a tómeder kiásásakor lépcsőzetesen és "leomlásmentesen" alakítják ki az ültetőzónákat. A lépcsőzetes és leomlásmentes kialakításban segít a ecolat tóperem.
Tóperem

Fontos, hogy a tófenékre megfelelően megválasztott substratum kerüljön.


Tóperem

Alapvető szempont, hogy a tóperem a víztükör minden részén optikailag vízszintes hatást mutasson. A tó vízszintje minden terepkialakítási hibát lathatóva tesz.

Az ECOLAT típusnevű előgyártott tóperem és ennek rögzítő-epítőelemeit jelentő 45-120 cm hosszú tartócölöpök segítségével tökéletesen vízszintes tóperemet és időtállóan stabil ültetőzóna szegélyeket lehet képezni.

Mind az előregyártott ECOLAT tóperem, mind az ECOPIC cölöpök újrahasznosítható (PE) műanyagból keszülnek és korlátlan élettartamúak.
Tóperem kihelyezéseTóperem szerelése


Tófólia védelme, meder bélelés

A tómeder kiásása után előfordulhatnak gyökérkinövések ill. maradhatnak a földben éles kövek, melyek a mederbelelő tófóliát átlyukaszthatják. Általanos gyakorlat néhany centis homokágy valamint geotextília használata a mederbelelő fóliák védelmére. Köves talajnál mindenképpen alkalmazni kell homokréteget is, egyéb esetekben elegendő lehet a geotextilia használata.
Geotextíliaval éppen olyan mederfedést kell kialakítani, mint a PVC tófólia, vagy EPDM gumifóliával.
A geotextíliából nagyobb mennyiséget kell vásárolni, tekintve, hogy 2 m széles, és legalább 15 centis ráhagyással érdemes egymásra fektetni.


A kerti tó feltöltése

Az a célszerű, ha a tó vízzel való feltöltése több lépésben történik. Feltöltés közben a tófólia még "helyezkedik" a mederben. Erre célszerű nehány napos időt biztosítani.

Ezt követően kerüljön sor a tószegély végleges kialakítására. Az ECOLAT előregyártott tóperem segítségével jól elhatárolható és stabil tópart képezhető. A tó szegélyét úgy kell kialakítani, hogy a tófólia cca, 80-150 cm-rel túlnyúljon a tómedren. A fóliát un. "L "formában kell vegződtetni és kövekkel, vagy más módon lehorgonyozni.

A vezetékes vízzel való feltöltést javasoljuk, mivel annak összetételét ismerjük, míg a legtöbb esetben a kútvíz összetétele ismeretlen.
Kellemetlen meglepetést okozhat az, amikor feltöltjük kútvízzel a tavat és még a legjobb technikai eszközök sem képesek kitisztítani a tavat és áttetsző vizet biztosítani. Bevizsgálatlan kútvízzel megmérgezheti a tó élővilágát, homályos illetve színes tóvizet kaphat, a technikai eszközök gyakrabban eltömődhetnek, károsodhatnak.
A technikai eszközök vezetékes vízzel feltöltött tavakhoz lettek kialakítva.


A kerti tó tisztán tartása

Még a nagyobb vízvolumenű tavaknál sem lehetséges minden esetben csupán vizinövenyek beültetésével a tóvíz biológiai egyensúlyat biztosítani. Célszerű új tavaknál indító folyadékot alkalmazni.

A tóvíz minőségét rendszeresen ellenőrizni kell a kapható teszterekkel es PH merőkkel.

A mindig megfelelő vízminőség eléréséhez alkalmazhatóak különböző vízkezelési anyagok ill. a megfelelő méretezésű és típusú:

 • Kerti tó szűrő
 • Kerti tó vízpumpa
 • Algamentesítő készülék

Amennyiben a kerti tó méretéhez, a halak fajtájához és mennyiségéhez megfelelő technikai eszközökkel szereli fel tavát, akkor biztosan gondmentes és szép kerti tóban gyönyörködhet.


Hogyan tervezze és telepítse kerti tavát az UBBINK cég előre gyártott tavainak felhasználásával

Kész tó
Típusok és Árak
Klikk ide!

Nézze meg, milyen egyszerű egy előre gyártott tómedret telepíteni:


1.) Határozza meg a tavacska helyét a kertben és válasszon egy előre gyártott tavat az UBBINK cég széles áruválasztékából. kerti tó heéyánek megtervezése
2.) Helyezze el a tavat a kiválasztott helyre és jelölje meg rudakkal - lsd.: képen - vagy rajzolja körbe egy rúddal vagy slaggal a tavacska körvonalát.
Jelölje meg a tó legmélyebb pontjáta földön.
kerti tó helyének kijelölése
3.) Kezdje az ásást a legmélyebb pontnál. A kiásott gödörnek kb. 10 cm-el szélesebbnek kell lennie mint az előre gyártott tó szélessége.
A tó szélének a földfelszín fölé kell emelkednie.
tómeder kiásása
4.) Helyezze be a tavat a kiásott gödörbe és egyengesse el a szélét, hogy szintben legyen. kész tómeder telepítése
5.) Töltse meg a tavat félig vízzel.
Töltse fel a tó széle és az ásott gödör közötti részt durva homokkal, majd jó alaposan mossa le slaggal a felesleges homokot a tavacskáról.
Helyezze el a vízpumpát vagy levegőztetőt a folyamatos vízmozgás érdekében.
kész tómeder feltöltése
6.) Töltse fel teljesen a tavat vízzel és helyezzen bele vízinövény ültető tasakot, ill. kosarat, hogy teljes legyen a kép.
Üzemelje be a vízpumpát és a szűrőt, valamint az algátlanító készüléket.
kész tómeder növényesítése

Cimkék: Hogyan tervezze és telepítse kerti tavát az UBBINK cég PVC, ill. a FIRESTONE EPDM GUMI tófóliáinak felhasználásával


  Evelate EPDM Partner üzletek Linkajánló Munkáink Rólunk / Kapcsolat Adatvédelem Oldaltérkép Ügyfélszolgálat

A feltüntetett árak az ÁFA-t tartalmazzák
Copyright © Kert - Kerti tó Webáruház 2006 - 2024
Minden jog fenntartva!